Cum sa interactionezi mai usor cu clientii

Interactiunea cu clientii poate fi uneori provocatoare, dar si plina de satisfactii. Intotdeauna putem gasi ceva de invatat, de descoperit si de antrenat in interactiunea cu clientii. Motiv pentru care, ti-am pregatit astazi o lista cu cele mai importante elemente de care merita sa tinem cont atunci cand relationam cu un client fata in fata.

1. Acorda atentie prezentarii tale.

Inainte de orice, tine cont de faptul ca prima impresie este esentiala. Felul in care pasesti, atitudinea, starea de spirit, toate acestea sunt elemente care iti pot influenta foarte mult relatia cu celalalt.

Pe de alta parte, si felul in care vorbesti poate face o diferenta. Poti incepe sa povestesti pe scurt despre tine si despre proiect, dar este intotdeauna bine sa ai la tine si un pachet de prezentare pentru a-l arata. Vazul te ajuta sa-i castigi mai usor si mai rapid increderea celuilalt.

Puntea de prezentare ar trebui sa acopere urmatoarele subiecte:

– Despre tine
– Proiectele anterioare
– Propunerea pentru Client

2. Mai bine sa fii curios decat sa faci presupuneri.

De regula, e mai bine sa ai o multime de intrebari pentru clienti decat sa pierzi din vedere elemente si cerinte importante.

Ce sa faci:

– Inainte de intalnire, fa-ti o lista cu intrebari si adreseaza-le clientului i timpul intalnirii. Asta pe de o parte, te ajuta sa lucruri structurat, sa castigi timp si pe alta parte, asa ii arati clietului ca lucrezi profesionist.

– Verifica din cand in cand sa vezi daca ai inteles corect cerintele acestuia.

Ce sa nu faci:

– Nu face ipoteze cu privire la ceea ce ar putea dori clientii. Cere intotdeauna confirmarea ca ai inteles corect.

– Nu pune intrebari care nu au nicio legatura cu proiectul.

3. Arata-le clientilor munca ta.

Cand le arati clientilor ce ai mai lucrat, le arati ca ai experienta si ca stii despre ce vorbesti. Iar in felul acesta, poti sa le oferi indirect si cateva idei despre ceea ce si-ar putea dori pentru produsul lor.

4. Mergi cu un pas inainte.

Inainte de intalnirea in persoana, incerca sa afli cat mai multe despre proiectul la care se gandeste clientul. Poarte ca iti poate trimite pe mail mai multe informatii, date etc.

Acest lucru va juca un rol imens in a face o prima impresie buna si asta pentru ca ai timp suplimentar sa studiezi datele si documentația proiectului si, in felul acesta, intrebarile tale vor fi mai curate si se vor apropia de cerintele proiectului.

5. Cunoasterea inseamna putere.

Proabil ca ai tot auzit vorba asta. Ea se aplica foarte bine si in acest context. Pentru a putea sa-l impresionezi pe client, e important sa fii bine informat. Sa mergi cu temele facute si sa stii cat mai multe elemente relevante. Pe de alta parte, pentru a afla lucruri utile despre clientul tau, e important sa stii sa-l asculti. Abia atunci cand ajungi sa-l asculti, poti sa vii catre el cu o propunere care sa-i faca cu ochiul.

6. Evita distragerile.

Exista foarte multe distrageri pe care le-ai putea intampina in timpul intalnirii. Si exista doua etape care sunt obligatorii pentru a evita distragerile:

– Opreste telefonul si nu “rasfoi” laptopul.

– Asigura-te ca nu discuti prea mult cu membrii echipei in fata clientilor.

7. Gestioneaza-ti emotiile.

Cea mai eficienta modalitate de a reduce nervozitatea si de a castiga increderea este sa mergi foarte bine pregatit. Motivul este ca, atunci cand esti bine pregatit, iti convingi automat creierul ca totul va fi bine pentru ca stii ce urmeaza, esti in control si poti sa anticipezi ceea ce urmeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *